Za co utrácíte


Všichni víme, že finance jsou docela dost důležité pro každého člověka. Každý člověk potřebuje peníze. Na jednu stranu jsou důležité a na druhou stranu jich zase není potřeba až tak tolik. Jak uspořit peníze? Mít cíle – já to vždycky dělám tak, že mám určitý rozpočet (výplatu) a ten rozdělím na dvě hromádky. Na peníze, které budu spořit dál a nějakým způsobem je chci ušetřit. A druhá hromádka je samozřejmě na používání a na zaplacení normálních věcí, jako je třeba drogerie, jídlo, moje potřeby, další poplatky a tak dále.

s

Myslím si, že pokud chce člověk ušetřit, tak by si to měl takhle nastavit, protože pokud si tohle pravidlo neujasní a nenastaví si to takhle v hlavě a bude rozhazovat za každou blbost, tak asi těžko něco ušetří. Neutrácet za blbosti – já jsem to zmiňovala už v předchozím bodu. Je důležité nerozházet jenom tak peníze, které jste si sami vydělali. Vzpomeňte si na tu dřinu, kterou jste je museli vydělat a zvažte, jestli je opravdu chcete utratit za to a to anebo ne. Je to jenom na vás. Na druhou stranu, každý člověk by si měl dělat i radost, a tak nikdy není na škodu, abyste si jednou za čas něčím udělali vy sami radost.

peníze

Samozřejmě by to mělo být ale jednou za čas a ne, že to bude každý den. Snad chápete, jak to vlastně myslím. Pište si na papír, za co vlastně utrácíte – mně hodně pomohlo to, že jsem si na papír lepila účtenky a psala, za co vlastně utrácím. Nakonec jsem zjistila, že utrácím peníze za zbytečnosti, jako jsou brambůrky, tyčinky a podobně. No, takže jsem to trochu upravila a teď mi měsíčně zbývá docela dost slušná částka, kterou spořím dál a jsem na to docela dost pyšná, abych pravdu řekla. Nevzdávat to – pokud se vám nějaký měsíc nepodaří uspořit to, co byste chtěli, nic si z toho nedělejte a nevzdávejte se. Ono se to ten další měsíc určitě povede.